Godziny otwarcia
Pn. – Pt. 08:30-16:30
ul. Wietnamska 3 / lok. U2
52-117 Wrocław, Polska
Jedną z ważniejszych kwestii, z którą boryka się społeczeństwo w XXI wieku, jest dezynfekcja wody. Przy czym nie dotyczy to wyłącznie wody pitnej, ale również wykorzystywanej w przemyśle wody użytkowej oraz procesowej (np. baseny kąpielowe, systemy chłodnicze). Jednocześnie ważne jest, żeby zastosowana metoda dezynfekcji była przyjazna środowisku, efektywna, a także nie zrujnowała budżetu właściciela.
Woda powierzchniowa oraz płytkie wody podziemne są w znacznej części przypadków skażone biologiczne. Tego typu zbiorniki wodne mogą zawierać wirusy, bakterie i ich formy przetrwalnikowe, pasożyty, a nawet wyższe organizmy. Powodem przeważającej części zakażeń bakteriologicznych są nieszczelności systemów kanalizacyjnych, takich jak szamba, doły chłonne i inne zbiorniki, co skutkuje przenikaniem mikroorganizmów, np. bakterii, pochodzących z odchodów ludzkich i zwierzęcych. Zgodnie z prawem woda zdatna do picia oraz wykorzystywana na potrzeby gospodarcze musi spełniać oficjalne wymagania bakteriologiczne. Nawet całkowite uszczelnienie sieci systemów kanalizacyjnych, zbiorników oraz studni nie zagwarantuje odpowiedniej czystości mikrobiologicznej. W związku z tym woda musi nastąpić proces dezynfekcji wody. Czynność ta polega na usuwaniu, dezaktywacji bądź zniszczeniu wszelkich mikroorganizmów chorobotwórczych. Podczas dezynfekowania wody szkodliwe mikroorganizmy zostają unicestwione, co powoduje zahamowanie ich wzrostu oraz dalszej reprodukcji. Warto uświadomić sobie, że woda, w której znajdują się szkodliwe bakterie, stanowi realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka.
Same w sobie bakterie coli nie są chorobotwórcze, ponieważ zawsze znajdują się w ludzkim przewodzie pokarmowym i wspomagają trawienie pokarmu. Dostają się one do zbiorników wodnych poprzez wiele różnych dróg. Wysoki poziom ich bytności w wodzie oznacza, że znajdują się w niej także inne organizmy chorobotwórcze. W takiej sytuacji prawdopodobieństwo zachorowania staje się bardzo realne. Należy unikać wszelkiego kontaktu z zanieczyszczoną wodą. Bakterie chorobotwórcze mogą przenikać do organizmu człowieka w czasie przebywania w wodzie poprzez kontakt z błonami śluzowymi lub w wyniku spożywania cieczy. Organizmy chorobotwórcze są bardzo rozproszone, więc ich bezpośrednie wychwycenie bywa trudne oraz czasochłonne. Dlatego też zamiast tego sprawdza się poziom liczebności bakterii coli. W systemach kanalizacyjnych, które są rozdzielcze, ścieki sanitarne odprowadza się osobnymi kanałami i oczyszcza w oczyszczalniach ścieków. Jednak wody atmosferyczne spływają z ulic rynsztokami bezpośrednio do rzek. Warto uświadomić sobie, że taka woda często spłukuje odchody ptaków, szczurów, psów i innych zwierząt. W odchodach można znaleźć także dużo innych bakterii, takich jak Enterococcus faecalis, Clostridium perfingens. Deszczówka może również wypłukiwać bakterie coli z nielegalnych przyłączy sanitarnych. Po intensywnych opadach do rzeki dostaje się znacznie więcej ścieków, co wpłynie na zwiększenie w nich kolonii coli. Dlatego też należy wziąć pod uwagę stan pogody tuż przed pomiarem poprzedzającym dezynfekcję wody.
Woda nie jest środowiskiem naturalnym dla bakterii chorobotwórczych. Mogą się w niej znaleźć poprzez przeniesienie z organizmów zainfekowanych ludzi lub zwierząt wraz z odchodami. Drugim źródłem często są spływy powierzchniowe ze skażonej gleby. W Europie Nadal spotykana jest bakteria duru brzusznego czy czerwonki. W wodach urządzeń klimatyzacyjnych i zbiorników akumulacyjnych często spotykana jest bakteria Legionella, która wywołuje ciężkie zapalenie płuc.